Van inzicht naar lokale impact met Dementie in Beeld
Hoe maak je lokale beleidsstukken relevant en inzichtelijk voor je achterban, zodat zij hun belangenbehartiging kunnen optimaliseren? Deze vraag stond aan de basis van onze samenwerking met Alzheimer Nederland voor het opzetten van Dementie in Beeld. Wat begon met een serie geautomatiseerde scans van lokale coalitieakkoorden, heeft geresulteerd in een platform op maat voor belangenbehartigers en gemeenten. Hoe we te werk zijn gegaan, lees je hieronder.
Een toekomst zonder dementie
Dementie is de snelst groeiende doodsoorzaak in Nederland. Het aantal mensen met dementie zal van 300.000 in 2024, toenemen tot 620.000 in 2050. Alzheimer Nederland maakt zich sterk voor een toekomst zonder dementie en voor een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun naasten. Dit doet de organisatie onder andere door onderzoek te financieren, activiteiten te organiseren bij mensen in de buurt, en de belangen van mensen met dementie en hun naasten te behartigen.
Dit laatste gebeurt op nationaal niveau bij de landelijke politiek, maar óók op lokaal niveau bij de ongeveer 340 gemeenten die Nederland rijk is. Om dit goed te kunnen doen werkt Alzheimer Nederland samen met lokale belangenbehartigers: vrijwilligers die zich in hun gemeente of regio inzetten voor mensen met dementie en hun naasten. Zij voeren gesprekken met gemeentelijke beleidsmakers en wethouders, waarbij zij actuele trends, nieuwe ideeën of zorgelijke signalen kunnen bespreken.
Om het maximale uit deze gesprekken te halen is het van belang dat de lokale belangenbehartigers optimaal geïnformeerd zijn over lokaal beleid dat gaat over onderwerpen als dementie, mantelzorg, dagactiviteiten en wonen. Toen in 2022 de gemeenteraadsverkiezingen zich aandienden, die zouden resulteren in lokale coalitieakkoorden voor alle gemeenten, sloegen wij met Alzheimer Nederland de handen ineen om deze akkoorden geautomatiseerd en gestructureerd te analyseren.
Stapsgewijs te werk
Hierbij volgden we een aantal stappen. Allereerst moesten de 340 coalitieakkoorden verzameld en geordend worden voor analyse. Vervolgens schreven we een algoritme dat in staat is alle documenten op gelijke voet analyseerbaar te maken, in te delen in alinea’s, en te filteren op relevante inhoud. Samen met Alzheimer Nederland definieerden we de thema’s die voor de lokale belangenbehartigers relevant zijn, en pasten deze met het algoritme toe op de teksten. Het resultaat: een groot aantal Excelsheets met alle voor Alzheimer Nederland relevante passages uit de coalitieakkoorden.
Dit was nog maar een tussenstap. Want Excelsheets zijn natuurlijk niet ideaal om rond te sturen, zo concludeerden we samen. Dus ontwikkelden we samen met Alzheimer Nederland de lokale coalitiegids, die later werd omgedoopt tot Dementie in Beeld. Dit is een interactieve kaart van Nederland met daarop per gemeente aangegeven welke van de thema’s terugkomen in de coalitieakkoorden, en welke niet. Later werden hier nog woonzorgvisies, woonvisies en zelfs provinciale akkoorden aan toegevoegd, net als activiteiten van Alzheimer Nederland zelf, waaronder het benoemen van dementievriendelijke gemeenten en het uitlichten van gemeenten die een dementiescan hebben gedaan.
Veelvuldig gebruikt
Dementie in Beeld wordt veelvuldig gebruikt door de lokale belangenbehartigers van Alzheimer Nederland die in gesprek gaan met gemeenten. Andersom wordt de tool óók door beleidsmedewerkers bij gemeenten geraadpleegd. Het biedt de mogelijkheid om het beleid per gemeente met elkaar te vergelijken en zo van elkaar te leren.
Hierbij stopt het echter niet. Samen met Alzheimer Nederland werkt Fyris aan een grootschalige update van Dementie in Beeld, waarbij we de gebruiksvriendelijkheid verder verbeteren en andere databronnen toevoegen. Hiervoor voeren we gebruikersonderzoek uit met de twee belangrijkste doelgroepen: lokale belangenbehartigers en beleidsmedewerkers met dementie in hun portefeuille.
Je kunt Dementie in Beeld bekijken via deze link: https://dementie-in-beeld.alzheimer-nederland.nl/
Wil je meer weten over het project? Neem gerust contact met ons op.