Onze filosofie

Samen jouw verhaal vertellen met data als bouwstenen. Dát is in één zin de filosofie van Fyris. Voor iedere opdracht bieden we toegankelijke diensten die jouw doelstelling ondersteunen. Of het nu gaat om de verzameling van data die je nog niet hebt; het analyseren van de beschikbare data; het opzetten van creatieve datavisualisaties; of om het maken van handige apps: Fyris helpt je op toegankelijke wijze jouw verhaal te vertellen. Hoe? Om dat uit te leggen vertellen we je graag ons eigen verhaal.


Hoe maken we datagedreven onderzoek en strategie beschikbaar en toegankelijk voor iedereen? Met deze vraag begon het verhaal van Fyris. We wisten dat we moesten beginnen met het duidelijk maken van het belang en de waarde van data. En hierbij werden we geïnspireerd door Mónica Rosales Ascencio. Stel je data voor als een enorme bak met bouwsteentjes. Aan de hand van dit fictieve voorbeeld leggen we je graag uit wat Fyris voor jou kan doen.

Ruwe data

Een bonte verzameling aan steentjes. Velen hebben er al veel verzameld, maar weten nog niet goed wat ze ermee kunnen doen en waar ze moeten beginnen. Anderen hebben nog helemaal geen data verzameld, maar zien hier wel wel kansen of mogelijkheden voor. In beide gevallen kan Fyris jouw organisatie ondersteunen. Bij het verzamelen van data kan het dan gaan om het opzetten van enquêtes, het creëren van registratiedashboards of het scrapen – systematisch verzamelen van informatie – van het internet. Maar even goed kun je denken aan het analyseren van de kwantiteit en kwaliteit van de data die je al in huis hebt, om zo te verkennen waar kansen liggen voor verbetering. Al onze diensten zijn op maat en met oog voor jouw doelstelling.

Gestructureerde data

Als de bouwsteentjes, de data, zijn verzameld, kun je er daadwerkelijk iets mee doen. Data-analyse is het systematisch en analytisch bestuderen van de data. Bijvoorbeeld door deze te sorteren, er statistische (voorspellende) modellen op los te laten of op zoek te gaan naar trends. Fyris biedt verschillende methoden voor data-analyse; van taalanalyse, social media-analyse en contentanalyse tot statistische modellen en machine learning-technieken. Deze methoden geven inzicht in wat de blokjes vertellen en bieden jou een krachtige manier om beslissingen te onderbouwen, beleidsmakers gefundeerd te informeren en stakeholders op scherp te zetten. Met een analytische blik en sterke onderzoeksmethoden bouwt Fyris met je mee.

Gevisualiseerde data

De blokjes zijn gesorteerd, de modellen hebben gedraaid en de analyse is klaar. Nu is het zaak om de data of onderzoeksresultaten in beeld te brengen zodat iedereen het begrijpt, zonder af te doen aan de complexiteit. Data kan ingewikkeld overkomen en daarmee afschrikken, terwijl het ons juist zoveel kan vertellen. Bij Fyris gaan we de uitdaging met veel plezier aan: we visualiseren de data om de uitkomsten van jouw onderzoek duidelijk te kunnen communiceren richting jouw stakeholders. Een afbeelding zegt immers meer dan duizend woorden. Overzichtelijke grafieken, duidelijke kaarten en interactieve dashboards; bij Fyris maken we alle data inzichtelijk en begrijpelijk voor welke doelgroep dan ook.

Fyris laat data jouw verhaal vertellen

Elke vorm van dataverzameling, -analyse en -visualisatie kent een achterliggend verhaal. Waarom willen we deze data verzamelen? Waarom is het belangrijk dat de uitkomsten van de analyse worden verspreid? Om dat verhaal te vertellen, is het alleen tonen van data in overzichtelijke visuals niet altijd genoeg. De inzet van data is het startpunt, maar daarmee niet het eindpunt. Daarom bieden we niet alleen advies bij en uitvoering van datagerelateerde werkzaamheden, maar denken we samen met onze partners strategisch met je mee. Wie, wat, waar en wanneer; het hoort allemaal bij het strategisch plan dat we graag samen maken om jouw stem te laten horen. Dat is voor Fyris de kern van datagedreven werken: de data jouw verhaal laten vertellen. En daar helpen we je graag mee.