Analyse lokale coalitieakkoorden

Na de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maart wordt op dit moment in heel Nederland druk onderhandeld over de lokale coalitieakkoorden. Als landelijke organisatie met lokale belangen wil je hier inzicht in zodat je gerichte acties kunt inzetten. Fyris kan je hier op verschillende manieren bij ondersteunen.


In de lokale coalitieakkoorden staat – soms op hoofdlijnen en soms zeer gedetailleerd – weergegeven welke plannen gemeenten hebben en hoe ze hier uitvoering aan willen geven. Belangrijke informatie voor organisaties die lokaal impact willen maken! Maar hoe krijg je hier voldoende inzicht in? Waar begin je als het gaat om de bijna 350 gemeenten? En hoe ga je vervolgens verder met de informatie?

Verzamelen lokale coalitieakkoorden

Het begint natuurlijk bij het verzamelen van de lokale coalitieakkoorden. Wij monitoren de ontwikkelingen nauwlettend en leggen een database aan van de documenten. Hiermee kunnen we je het verzamelwerk uit handen nemen. In de vervolgstappen kunnen we verder gaan met de analyse van alle gemeenten, maar natuurlijk is het ook mogelijk een deel onder de loep te nemen. Bijvoorbeeld de veertig grootste gemeenten of de drie grootste gemeenten per provincie.

Scans op basis van algoritme

Nadat we de akkoorden hebben verzameld is het  zaak essentiële informatie te scheiden van wat voor jou irrelevant is. Je bent immers geïnteresseerd in een specifiek onderwerp of reeks onderwerpen. Om dit gemakkelijk te kunnen doen heeft Fyris een algoritme ontwikkeld waarmee we ieder akkoord scannen. Wat overblijft is een overzicht van alleen de relevante passages.

Analyse en weergave relevante passages

Vervolgens is het zaak de passages te analyseren en overzicht te scheppen. In welke gemeenten zijn er plannen die jouw issue vooruithelpen? Waar wordt helemaal niets genoemd? En hoe is dit regionaal verdeeld? Wij hebben een online, interactieve tabel ontwikkeld waar je de relevante passages per gemeente op een handige manier kunt vinden. Of het nu gaat om alle gemeentes of een selectie daarvan; wij creëren een bruikbaar overzicht. Dit overzicht kan worden beschermd met een wachtwoord, maar we kunnen het ook publiekelijk toegankelijk maken.

Visualisatie van resultaten

Met de visualisaties van Fyris kun je daarna alle kanten op. Ben je op zoek naar een (interactief) landkaartje waar je de regionale verschillen kunt zien in hoeverre een thema geagendeerd is? Zou je graag bestaande data combineren met de nieuw gevonden gemeentelijke data? Of wil je gewoon een simpele grafiek die je in je communicatie kunt gebruiken? We gaan op creatieve wijze en samen met jou aan de slag om de juiste beeldboodschap bij de data te vinden – of het nu gaat om losse visuals, PDF-rapporten of een interactief dashboard.

De volgende stap

Samen met de adviseurs van Van Oort & Van Oort ondersteunen we je graag bij de vervolgstappen die je kunt zetten nu je over deze gemeentelijke data met bijbehorende analyse beschikt. Wil je het gesprek aangaan met landelijke stakeholders om lokale verschillen aan te kaarten? Of ben je juist van plan gemeenten te benaderen waar nog helemaal geen plannen zijn rond ‘jouw’ issue? We adviseren je bij het vinden van de juiste strategie en helpen je je acties te onderbouwen met scherpe visualisaties.


Meer weten?

Wil je met ons in contact komen over het uitvoeren van een lokale coalitiescan? Vul dan onderstaand formulier in, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

    Door op 'Versturen' te klikken ga je akkoord met onze privacyverklaring.

    * verplicht veld